XPO Logistics investeert in 165 elektrische Renault Trucks

XPO Logistics investeert in 165 elektrische Renault Trucks

XPO Logistics versnelt zijn plannen om koolstofneutraal te worden met een nieuwe grootscheepse bestelling van 165 elektrische vrachtwagens van Renault Trucks.

Het gaat om 105 trekkers van het type Renault Truckx E-Tech van 44 ton en 60 bakwagens van het type E-Tech D en D Wide van 16 en 19 ton. Dat is meteen de grootste investering ooit in dit soort voertuigen in Frankrijk. De nieuwe elektrische vrachtwagens zullen de dieselvoertuigen van XPO vervangen voor korte afstanden.

De onderneming verwacht tegen 2030 ongeveer een kwart van zijn leveringen in Frankrijk te zullen uitvoeren met elektrische voertuigen, waardoor de CO2-uitstoot met meer dan 26.000 ton zal dalen. Samen met zijn partner Renault Trucks transformeert XPO zijn voertuigenpark om te voldoen aan de toekomstige regels voor leveringen in stadsgebieden en tegelijkertijd zijn klanten te helpen om hun eigen doelstellingen inzake koolstofneutraliteit te bereiken. In het totaal wil XPO zijn broeikasgasuitstoot in Frankrijk tegen 2025 met 25 procent verminderen ten opzichte van 2019.

Deze elektrische voertuigen rijden zonder directe CO2-uitstoot en dringen de geluids- en geuroverlast gevoelig terug, waardoor ze zich perfect lenen voor leveringen in drukke stadsgebieden. Ze stoten ook minder fijn stof en trillingen uit, wat vermoeidheid tijdens het rijden tegengaat. Elke vrachtwagen is bovendien uitgerust met een 360°-camera die de dode hoeken verkleint om de veiligheid te optimaliseren.

Bruno Kloeckner, managing director France bij XPO Logistics, verklaarde: “Dit is onze tweede grote bestelling van elektrische vrachtwagens na die van januari 2023. Dat toont aan hoe sterk XPO zich inzet om zijn koolstofvoetafdruk te verkleinen. Onze strategie om over te stappen op een mix van diverse energiebronnen steunt op een reeks complementaire oplossingen en initiatieven, met name op het vlak van brandstoffen. Van bij onze eerste elektrische test in 2021 waren we onder de indruk van deze technologie, die ook erg in de smaak viel bij onze bestuursters en bestuurders. Daarnaast ontwikkelen we innovatieve oplossingen zoals multimodaal vervoer per spoor en over de binnenwateren en hebben we onlangs een waterstofproject gelanceerd. Deze aanpak maakt van XPO een aantrekkelijke partner, te meer omdat we onze klanten ook bijstaan in hun eigen transitie naar koolstofneutraliteit. Bovendien zijn onze medewerkers trots dat ze deel uitmaken van een onderneming die een voortrekkersrol speelt in de transformatie van onze sector.”

Renault Trucks is erg trots om XPO te kunnen begeleiden in zijn ecologische transitie. Door massaal te investeren in elektrische transportoplossingen, die onontbeerlijk zijn om de logistieke stromen koolstofvrij te maken, geeft XPO blijk van een krachtig maatschappelijk engagement,” aldus Christophe Martin, algemeen directeur van Renault Trucks France. “Deze nieuwe samenwerking vormt een belangrijke stap in de duurzame ontwikkeling van de transportsector, die essentieel blijft voor de goede werking van de maatschappij.”

Renault Trucks beschikt over het ruimste gamma elektrische voertuigen op de markt, gaande van een bakfiets van 650 kilogram tot een elektrische trekker van 44 ton. Tegen 2030 wil Renault Trucks de helft van zijn verkoop realiseren met zuiver elektrische voertuigen.

 

 

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.