Vermoeidheid: 10% van de chauffeurs viel al in slaap achter het stuur

Vermoeidheid: 10% van de chauffeurs viel al in slaap achter het stuur

Onderzoek onthult schokkende cijfers over onveilig rijgedrag

Op de Dag van de Vrachtwagenchauffeur richten we de schijnwerpers op verkeersveiligheid in de transportsector. Uit recente studies blijkt dat menselijk gedrag verantwoordelijk is voor 90% van alle verkeersongevallen. Vermoeidheid speelt hierin een grote rol: 10% van de chauffeurs geeft toe ooit in slaap te zijn gevallen achter het stuur. Bovendien is vermoeidheid betrokken bij 10% tot 25% van de verkeersongevallen. Deze cijfers onderstrepen de dringende noodzaak om het werk van chauffeurs veiliger te maken.

De grootste boosdoeners achter het stuur

Uit een analyse van Lytx, gebaseerd op camerabeelden van maar liefst een miljoen chauffeurs, zijn de vijf meest voorkomende oorzaken van onveilig rijgedrag:

Roken tijdens het rijden
Te laat reageren op verkeerssituaties
Geen veiligheidsgordel dragen
Gebruik van mobiele telefoons of andere apparaten
Eten of drinken achter het stuur

Naast deze gedragingen kampen bedrijven met andere uitdagingen. Uit een onderzoek van Webfleet onder 1.050 Europese fleetmanagers blijkt:

42% van de wagenparken heeft jaarlijks 1 tot 5 aanrijdingen.
84% erkent dat slecht rijgedrag schadelijk is voor het bedrijf.
50% weet niet zeker of hun bestuurders veilig rijden.

Administratieve druk verhoogt werkstress

Naast de risico’s op de weg worstelen chauffeurs met de administratieve lasten van strenge regelgeving rondom rij- en rusttijden. Hoewel deze regels cruciaal zijn voor verkeersveiligheid, zorgen ze vaak voor extra stress bij chauffeurs en fleetmanagers. Dit belemmert niet alleen de efficiëntie, maar verhoogt ook de werkdruk in een sector die al kampt met een tekort aan personeel.

Innovaties voor een veiligere toekomst

Slimme technologieën maken een verschil. Dashcams kunnen risicovol gedrag, zoals vermoeidheid of afleiding, real-time detecteren en chauffeurs direct waarschuwen. Telematica-oplossingen helpen daarnaast met het naleven van regelgeving en verminderen administratieve rompslomp.

Lucas Avink, Sales Director bij Webfleet, zegt hierover:
“Chauffeurs werken onder hoge druk, met lange dagen en strikte regels. Innovatieve technologie maakt hun werk veiliger én efficiënter. Dat is niet alleen beter voor chauffeurs, maar ook voor fleetmanagers en de hele sector. Veiligheid en werkplezier gaan hand in hand.”

Samen werken aan veiligheid

De cijfers laten zien dat er nog veel werk aan de winkel is om de transportsector veiliger te maken. Technologie speelt hierin een sleutelrol, maar ook bewustwording bij chauffeurs, fleetmanagers en bedrijven blijft essentieel. Alleen samen kunnen we zorgen voor een betere toekomst op de weg.

.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.