North Sea Port ontvangt Vlaamse subsidie voor de ‘Flanders container corridor’ voor binnenvaart Extern

North Sea Port ontvangt Vlaamse subsidie voor de ‘Flanders container corridor’ voor binnenvaart Extern
De Vlaamse Regering zet in op meer containerbinnenvaart in Vlaanderen. Met een subsidie voor de ‘Flanders container corridor’ wil de Vlaamse overheid het intermodaal aanbod van containertransport via binnenwateren tussen North Sea Port en Antwerpen verbeteren.

In ‘Flanders Container Corridor’ werken Stukwerkers en Danser Benelux samen om de containerstromen in en rond de Gentse regio te bundelen. Zo kan er voldoende volume ontstaan voor meerdere dagelijkse afvaarten van en naar de haven van Antwerpen.

De deelnemende terminals zullen regelmatige binnenvaartdiensten opzetten tussen maritieme terminals en inlandterminals die langs dezelfde corridor gelegen zijn. Kleinere volumes worden op één centrale plaats samengebracht om de containers te kunnen bundelen van en naar Port of Antwerp-Bruges. De bedoeling is om de afhandeling van de containerbinnenvaart aan de maritieme kaaien betrouwbaarder te maken en de wachttijden in de haven te verminderen. Een aantrekkelijker binnenvaartaanbod draagt bij aan een modal shift van wegvervoer naar binnenvaart.

Daan Schalck, CEO North Sea Port: “Nu al gaat 60% van het vervoer van goederen vanuit onze haven naar het achterland via de binnenvaart. Als North Sea Port zetten we immers actief in op de modal shift richting duurzaam transport via de binnenvaart. Ons havengebied mag dan wel op het kruispunt van de Europese binnenwateren liggen en deel uitmaken van een aantal Europese vervoerscorridors. Het is echter door samenwerking dat we deze shift kunnen realiseren. En daar draagt deze subsidie toe bij.”

Binnenvaart stimuleren

De subsidie kadert binnen het Impulsprogramma binnenvaart waarmee de Vlaamse Regering de bereikbaarheid van de Vlaamse zeehavens wil verhogen en de druk op het wegennet verlichten. Het is een samenwerking tussen het Vlaamse Departement Mobiliteit en Openbare Werken (MOW), Port of Antwerp-Bruges, North Sea Port en Lantis (de bouwheer van de Oosterweelwerken rond Antwerpen).

De Vlaamse minister van Mobiliteit en Openbare Werken: “Deze nieuwe projecten komen bovenop de eerder geselecteerde projecten van 2022. In het kader van dit programma zullen de projectpartners meer dan 3,5 miljoen euro vrijmaken om de modal shift van het wegvervoer naar de binnenvaart extra te stimuleren, het aanbod te verhogen en de betrouwbaarheid van de containerbinnenvaart te verbeteren. Deze samenwerking moet leiden tot een betere werking van de integrale logistieke keten van en naar de Vlaamse zeehavens. We geven het transport tussen onze Vlaamse zeehavens en inlandterminals een boost en creëren efficiëntiewinsten voor bedrijven. Tegen 2030 is het de ambitie om het aandeel van de containerbinnenvaart van en naar de Antwerpse haven te verhogen tot 42%.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.