Nexrail presenteert eco-vriendelijke hybride locomotief

Nexrail presenteert eco-vriendelijke hybride locomotief

50 nieuwe emissiearme DE18 Stage V Smart Hybrid locomotieven zullen transitie naar zero emissie binnen Europese spoorvervoer ondersteunen.

Nexrail, een toonaangevende verhuurder van rollend spoormaterieel die actief is in West-Europa, presenteerde op 20 juni 2024, na 3 jaar van ontwerpen, testen en bouwen, met trots de eerste nieuwe DE18 Stage V Smart Hybrid locomotieven aan gerenommeerd Europese vrachtvervoerders en industrie-experts in Saint-Pierre-des-Corps, Frankrijk.

De DE 18 Stage V Smart Hybrid is de eerste diesel-batterij hybride locomotief in zijn categorie. Nexrail sloot in 2021 een raamcontract af met het in Kiel (Duitsland) gebaseerde Vossloh Rolling Stock dat op termijn 50 van deze hybride locomotieven aan hen zal leveren. Met deze belangrijke investering in de innovatieve hybride technologie zal Nexrail een substantiële bijdrage leveren aan de toekomstige decarbonisatie van de Europese spoorwegsector, de uitrol van ETCS en de modernisering van de Europese rangeervloot.

Pionieren in duurzaamheid en efficiëntie

De DE 18 Stage V Smart Hybrid locomotief is de nieuwste generatie van het DE18-platform, die een fase-V dieselmotor met een vermogen van 1.800 kW combineert met een batterij met 74kWu capaciteit, die 560kW peak vermogen kan leveren. Deze hybride technologie zorgt voor brandstof- en CO2-besparingen van 20 tot 50 procent. Door de combinatie van de krachtige batterij en de fase-V motor, die kan rijden op HVO-(bio)diesel, vermindert ook de uitstoot van stikstof en fijnstof met 95 procent. De batterij maakt het dan weer mogelijk om een uur geluid- en emissievrij te rijden, wat met name voor de spoorbouw van belang is. Omdat de locomotief is uitgerust met ETCS en over een upgrade optie naar niveau 2 beschikt, is deze geschikt voor diverse operaties in België, Frankrijk, Luxemburg en Duitsland. Dankzij de nieuwste technologische ontwikkelingen is de DE 18 Stage V Smart Hybrid de meest flexibele locomotief in zijn soort, ideaal voor zowel zware rangeerwerkzaamheden als hoofdspoorweg- en infrastructuurtaken. ​

Een cruciale stap richting Zero-Emissie

De introductie van deze hybride locomotief, die al aanzienlijke milieuvoordelen biedt, is een cruciale stap richting een zero-emissie toekomst voor het Europese spoorwegnet. Het verbaast dan ook niet dat heel wat spoorvervoerders interesse tonen om een DE18 Stage V Smart Hybrid locomotief te huren bij Nexrail om zo hun eigen duurzaamheidsobjectieven te ondersteunen.

Uitgebreide order en ondersteuning

Sinds 2021 heeft Nexrail aanzienlijk geïnvesteerd in de modernisering van zijn vloot. Rekening houdend met de 30 DE18 Stage V Smart ​​Hybrids die tegen het einde van het jaar geleverd zullen worden, zal deze een grootte van 130 locomotieven bereiken binnen 4 jaar tijd. ​ Het raamcontract met Vossloh Rolling Stock voorziet dat er in de toekomst nog 20 bijkomende hybride locomotieven zullen worden afgenomen. In december 2024 zal de toelating van de DE 18 Stage V Smart Hybrid volledig afgerond zijn. Vanaf dat moment zal Nexrail de eerste 30 van deze locomotieven verhuren aan belangrijke vrachtvervoerders in België, Luxemburg, Duitsland en Frankrijk. ​

Na levering zal Nexrail zorgen voor superieure onderhoudsprestaties in samenwerking met partnerwerkplaatsen in Frankrijk, België en Luxemburg. Een strikte opvolging en kwaliteits-controle door Nexrail zullen zorgen voor ongeëvenaarde service en betrouwbaarheid voor klanten in de regio.

Financiële steun voor toekomstige groei

In 2023 heeft Nexrail een duurzaamheidsgerelateerde lening van EUR 322 miljoen verkregen van een consortium van 10 Europese banken. Deze financiering ondersteunt de verdere uitbreiding en modernisering van de leasevloot, waardoor Nexrail zich verder zal positioneren als een marktleider in hybride en dual-mode tractieoplossingen die echt impact heeft op de decarbonisatie van het goederenvervoer per spoor.

“Nexrail’s missie is om de Europese spoorwegmarkt te transformeren naar een zero-emissie toekomst door te investeren in innovatieve tractietechnologieën. De aankoop van de DE18 Stage V Smart Hybrid locomotieven markeert het begin van deze ambitieuze reis,” zegt Luuk von Meijenfeldt, CEO van Nexrail. “We zijn verheugd te zien dat heel wat vrachtvervoerders interesse hebben voor de huur van deze innovatieve locomotieven. Het zal hen in staat stellen om kostenefficiënt bij te dragen aan de vergroening van de sector en mee vorm te geven aan de modal shift die we met z’n allen moeten maken.”

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.