Laatste rechte lijn naar ééngemaakte Haven van Antwerpen-Brugge

Laatste rechte lijn naar ééngemaakte Haven van Antwerpen-Brugge

De commissie van Mobiliteit en openbare werken keurde het “fusiedecreet” voor de haven van Antwerpen en Zeebrugge goed. Dat gebeurde met een kamerbrede meerderheid, wat bewijst dat het draagvlak voor deze intensieve samenwerking bijzonder groot is. Zowel N-VA, CD&V, Open VLD, Vooruit en Groen ondertekenden het decreet. Hiermee is een belangrijke stap gezet richting het ultieme doel, een geïntegreerde samenwerking tussen de havens van Antwerpen en Zeebrugge, met als geplande datum 22 april 2022.

De eengemaakte haven als katalysator van de waterstofeconomie

Het samengaan van beide havens, die heel complementair aan elkaar zijn, zorgt ervoor dat de concurrentiepositie wereldwijd een enorme duw in de rug krijgt. De eengemaakte haven wordt de belangrijkste containerhaven en de grootste voor overslag van voertuigen in Europa en één van de grootste breakbulkhavens. Bovendien is het de eerste wereldhaven die openlijk de ambitie durft uit te spreken om economie, mens en klimaat te verenigen.

Door in te spelen op elkaars sterktes, kan de eengemaakte haven het voortouw nemen in het bouwen van dé duurzame haven van de toekomst. Zo kan de kustligging van Zeebrugge en de Antwerpse industriële cluster gebruikt worden om de Europese leider te worden in de waterstofeconomie. Samen met projecten als CO2-Opslag, en later -hergebruik, gaat de Haven van Antwerpen-Brugge de toekomstige energie-uitdagingen volop aan.

Annick De Ridder, schepen van de Antwerpse haven, voorzitter van de raad van bestuur Port of Antwerp en Vlaams volksvertegenwoordiger: “Je mag niet al te kwistig omspringen met termen als ‘historisch moment’, maar dit is er zeker één. Dit decreet maakt dat we van de Haven van Antwerpen-Brugge ook dé energiepoort naar Europa kunnen maken. Samen schrijven beide havens aan een ambitieus verhaal van duurzame groei op beide platforms.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.