Geneesmiddelen voor geavanceerde therapieën vragen om gespecialiseerde logistiek

Geneesmiddelen voor geavanceerde therapieën vragen om gespecialiseerde logistiek

In de farmaceutische sector is een gestroomlijnd proces van A tot Z de sleutel tot succes, zeker in het geval van Advanced Therapy Medicinal Products (ATMP). De logistiek van deze aparte groep geneesmiddelen is complex omwille van de specifieke eisen inzake temperatuur, betrouwbaarheid en traceerbaarheid. Met het project ATMP Logistics wil VIL een antwoord bieden op deze uitdagingen.

Vlaanderen beschikt over een omvangrijke farmaceutische sector met wereldfaam en ook in de logistiek is er uitgebreide kennis en ervaring aangaande het vervoer van geneesmiddelen. Dat is echter nog niet het geval voor de Advanced Therapy Medicinal Products (ATMP), oftewel celtherapie, gentherapie en producten op basis van weefselmanipulatie. Dit soort medicijnen vergt een gespecialiseerde logistiek, waarbij real time monitoring van temperatuur, locatie en beveiliging cruciaal zijn, bv. via het Control Tower concept.

Doel

In deze groeiende markt van zowel distributie via de weg op korte afstand als luchtvracht, zal VIL samen met de deelnemende bedrijven verbeterde oplossingen uitwerken voor de logistiek van klinische studies en deze omzetten in een duidelijke handleiding voor de korte termijn. Parallel zal een betrouwbaar, economisch haalbaar en schaalbaar logistiek model voor de middellange termijn worden ontwikkeld met aandacht voor de uitdagingen inzake verpakking, koeling en traceerbaarheid.

Concrete activiteiten

ontwikkelen van oplossingen voor clinical logistics en opstellen van een handboek
opstellen van een betrouwbaar, economisch haalbaar en schaalbaar logistiek model voor ATMP (“needle to needle” – scenario’s):

 logistieke processen en standaarden voor de korte en lange afstand
 verpakking en opslag
 temperatuurcontrole
 traceerbaarheid (ICT en IoT oplossingen)

high level business case uitwerken voor transport van ATMP op grote schaal
 opstellen van een ketenbrede risicoanalyse en mitigatie voor de supply chain van ATMP
uitwerken van een advies i.v.m. de benodigde systemen voor verpakking, opslag, temperatuurscontrole en traceerbaarheid
praktijktesten

Deelnemende bedrijven

Zeventien bedrijven nemen deel aan het ATMP project: Air Liquide Healthcare, Anicells, Brussels Airport, BlueCrux Cargo Velo, Etheclo, Etherna, Exobiologics, Fat Stem, Livlina, Marken (a UPS Company), Movianto, Novartis Pharma, Post NL, Topa Packaging, Urbike en UZA.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *